12 jan. 2014

En bok att arbeta utifrån

PROJEKT RÄDDA JORDEN

Projekt rädda jorden ett flaskpostäventyr av Maria Edgren är en bok om miljötänk för barn som vi skall köpa på min förskola som ytterligare en infallsvinkel i vårt rädda världen projekt med Lavafjärilarna. Boken har fått mycket bra recensioner och om jag har förstått det hela rätt så finns det även en lärarhandledning med.

Litteratur: Maria Edgren; Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr

okt192013
Skrivet av Stefan Whilde
PDFSkriv ut

inuti en flaskpostinuti en flaskpostFantasin är högst närvarande

Maria Edgren
Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr
Illustrationer: Jonatan Iversen-Ejve
Langenskiöld
Fantasi är roligt och väldigt nyttigt, säkert lika nyttigt som blåbär, lek och självläkning. Ibland händer det att vi med åren tappar bort vår fantasi, eller medvetet undertrycker den, kanske till och med söver ner den med irrläror om hur det ska vara att vara vuxen. Men då finns barnen där för att påminna oss och lära oss rätt. Och litteraturen. Den är till stor hjälp och vägledning.
Fantasin är högst närvarande i Maria Edgrens bok ”Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr”, med härliga illustrationer av Jonatan Iversen-Ejve. En pojke skriver dagbok och berättar om första dagen efter sommarlovet. Han ska börja i klass 3 och få en ny lärare. Läraren är magister Futurum, en piprökande man med randiga byxor. ”Mannen, eller vad det var, som stod framme vid tavlan när barnen kom in för att hitta sina platser, såg mycket annorlunda ut fast ändå normal, men på ett mystiskt konstigt sätt.”
Elevernas första uppdrag i 3:an är ett ”rädda jorden-projekt”. De ska ta reda på hur jorden mår för att sedan skicka iväg förslag på förbättringar. I flaskpost. Men det som händer är att hela klassen skickas iväg i flaskpost. Till framtiden! Jag tycker att ”Projekt rädda jorden” är en smått fantastisk och hisnande läsupplevelse. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan.

+ Läsglädje på hög nivå. ”Projekt Rädda Jorden – ett flaskpostäventyr” av Maria Edgren och Jonathan Iversen-Ejves (Langenskiöld förlag) är en levande läsupplevelse för barn som inbjuder till många samtal om miljö och demokrati. Sjuåringen vill inte släppa boken!
HILLEVI WAHL, 10 september 2013, tidningen Metro

Projekt rädda jorden

MarknadsföringSkapad av Malin Roca Ahlgren 
Får jag lov att presentera Sur-Malin! :) Mycket charmig figur. Love her!
Hon finns med i en ny barnbok av Maria Edgren som inte bara barn borde läsa utan barnens föräldrar också. Om hur vi ska vara mot varandra, mot miljön och vår planet.

Den är tankeväckande, påminnande och pedagogisk.
Charmig, fantasifull och färgglad.
Verkligen ett hett tips både för barn som läser själva och för mammor och pappor som vill läsa för sina barn. 

Handling (kopierad från adlibris.se):
När klass 3 kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet har de fått en helt ny lärare och det är inte vem som helst utan det är magister Futurum. Inte nog med att han pratar konstigt och ser annorlunda ut. Han vill dessutom att klassen ska arbeta med ett projekt, att Rädda Jorden. Utan att någon riktigt vet hur, är plötsligt hela klassen på väg in i framtiden i tidernas största äventyr - allihop inuti en flaskpost.

Mitt omdöme:
Det här är en viktig bok som tar upp ett angeläget ämne: att vi måste ta hand om vår jord och även hur vi är mot varandra, utan att boken för den skull blir tung och tråkig. Tvärtom. Det är mycket humor och fantasi som lättar upp det tunga ämnet, och det behövs nog för de mindre barnen. Sonen och jag diskuterade en hel del kring boken och han hade mycket idéer kring vad man skulle kunna göra för att rädda jorden, och det är just det här som är viktigt. Att få barnen att tänka på miljön och vår framtid på jorden. Illustrationerna av Jonatan Iversen-Ejve är HELT makalöst vackra, och jag kommer på mig själv flera gånger att bara sitta och titta på bilderna.

Men framför allt är det en bok som behövs i skolan, och det finns en jättebra lärarhandledning till boken med massor med tips på projekt man kan göra i klasserna. Jag kommer helt klart att rekommendera den här boken till min sons skola, för jag tycker den är så bra att ha som grund för samtal kring miljöarbete.

Bra gjort Maria. En helt fantastisk bok! Tack Maria och tack Bokförlaget Langenskiöld för läsupplevelsen.

Betyg:
5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar