2 aug. 2013

Vad är en testläsare?

Jag brukar använda testläsare på mina manus. Mer och mer, faktiskt. När man sitter och skriver sina berättelser blir man förblindad av sin egen text och det kan vara knepigt ibland att se på vilka områden det behövs göras MER. Mer kött på karaktärerna, mer driv på sina ställen, skippa en massa saker som man skrivit ut läsaren på näsan osv.
Jag brukar välja någon som jag vet kommer ge mig uppriktig och konstruktiv kritik; någon som är kunnig och ärlig på samma gång. Det brukar hjälpa om man ge lite riktlinjer över vad testläsaren ska titta efter. Det kan handla om dialogerna i manuset, om de känns trovärdiga. När jag skriver dialoger brukar jag fråga mig själv, "kan man verkligen säga så här?" Testa och läs dialogerna högt.
Det kan också handla om miljöbeskrivningarna, tempot, röda tråden, språket osv.
Ge din testläsare några punkter som den ska koncentrera sig på, det blir lättare då. Sedan är det ju skönt att få veta styrkor och utvecklingsområden. Och helheten - hur kändes storyn? Var det underhållande? Hängde berättelsen ihop från början till slut? Med vilken känsla lämnades du kvar efter att du hade läst klart? Skulle du rekommendera denna bok till andra?

Jag lät mitt ungdomsmanus, som blev antaget i våras, få testas. Manuset anonymiserades, dvs titel och författarnamn togs bort, och sedan anlitade jag en lärare på annan ort som läste manuset högt för 2 olika elevgrupper. Jag använde så att säga den tänkta publiken för att ta pulsen på texten.
Efter att läraren hade läst manuset fick eleverna några frågor som de skulle besvara om manuset och om upplevelsen av texten och sedan förslag på vad som kunde bli bättre, som behövdes förstärkas. Jag fick tillbaka många papper från eleverna och jag kan säga att jag är mycket glad över deras respons och den tid de lade ned på att skriva till mig.
När jag sedan läst igenom responsen började jag stolpa upp kommentarerna på ett eget ark, sammanställde och arbetade vidare med mitt manus. När jag ansåg att jag var klar mailade jag förlag, flera, och bifogade testläsarnas kommentarer. Jag kan säga att det föll ut väldigt olika, vad jag fick för svar från förlagen. Ett förlag menade att testläsarnas åsikter var helt oväsentliga för deras beslut gällande att anta eller refusera manuset. Den tilltänkta publiken, som dessutom hade fått manuset uppläst, var alltså helt betydelselös. Det förlaget fick inte mitt manus.
Ett annat förlag reagerade precis tvärtom, tyckte kommentarerna var mycket bra att läsa, givande och tog med sig dessa när de sedan skulle påbörja manusläsningen.
Förlaget som antog manuset blev överförtjusta och arbetar själva så, att lämna ifrån sig texten till tänkt läspublik, just för att se styrkorna och utvecklingsområdena. Och som sagt, nu är manuset antaget och väntar på att få bli till. Utgivningen är beräknad till 2014.
Gällande just detta manuset så märkte jag ett visst motstånd och lite negativitet från flera förlag. Manuset ansågs vara lite svårplacerat, genremässigt, vissa förlag menade att de redan hade fyllt den kvoten av litteratur i sin utgivning. Jag gick in och tittade på deras utgivning och kunde inte hitta någon bok som skulle kunna likställas med min och detta bekymrade mig. För det är skillnad att istället säga att manuset inte håller kvalitetsmässigt,osv , än att säga att dessa berättelser finns redan i vår utgivning och nu tar vi inte in fler. Framför allt om det dessutom inte stämmer. Jag fick en känsla av att det jag hade skrivit om kanske väckte saker i läsaren, den vuxna läsaren, som inte gillades. Och som inte gillades kollektivt, då beslut om manus tas inte bara utav en person utan flera.
Manuset är speciellt, på många sätt och jag kan förstå att det väcker saker inuti en. Saker som man kanske inte vill möta, ta till sig - eller ens se. Men grejen är att dessa berättelser finns, runt omkring oss och jag har skrivit denna bok som ett slags erkännande (existensiellt) till dem som lever dessa berättelser. Där berättelserna är deras vardag och liv.

Min skrivande värld just nu innebär väntande. Jag har precis fått tillbaka kommentarer på ett manus jag skrivit från en testläsare och jag har börjat en ny vända bearbetning med manuset. Jag fick klart för mig många saker och nu behöver jag lägga på mer kött. Ännu mer. Jag är mycket tacksam för denna testläsares respons:)
Jag har sänt iväg ett läromedelsmanus till en ev samarbetspartner och inväntar svar. Och jag har passat på att maila h ett annat manus, som är klart, som h ska få lustläsa och berätta för mig vad h tyckte.
Nu har jag en sista semestervecka kvar sedan är det tillbaka till arbetet och sätta igång med planering inför det nya läsåret. Jag ser mycket fram emot detta år, det kommer hända massor av spännande saker.

8 kommentarer:

  1. Vad spännande att läsa om ditt ungdomsmanus och hur förlagen reagerat. Och det låter ju faktiskt lite mystiskt det där med att säga att kvoten är full och så hittar du liksom inte ens kvoten... Jag menar, varför säger man så? Du talar om skillanden mellan kvalitet och kvot, och absolut, tänker jag också, att om de menar att kvaliteten inte håller varför välja ett slingrande svar? För det är svårare att jobba om och göra nåt ifall man inte ryms in, däremot om man får feedback så vill man ju förbättra.

    Hur som helst, kul att du hittade ett förlag som sagt rätt saker och vill ge ut också ett mindre lätt manus! Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Det var ett mycket märkligt svar. Tur att det finns förlag som kan ge raka besked, det gillar jag. När man får något som man kan luta sig mot och förhålla sig till.
      Denna bok är mycket speciell och det känns extra kul att just den ska få bli till.

      Radera
  2. Vad roligt att läsa om hur du har jobbat med ditt manus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det! Det är roligt att få dela med sig.

      Radera
  3. Kollar om det går att lämna en kommentar idag då!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det går. Absolut. Jag har svarat dig på din blogg.

      Radera
  4. Kul att läsa om hur du jobbar! Vilken bra idé att låta just den tilltänkta målgruppen läsa manuset. Har du alltid en tydlig målgrupp för dig när du skriver?

    Ha det fint!
    /Liv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Jag tror den är ganska klar när jag skriver. Sedan är det ju klart att den kan breddas, i slutet, när man ser helheten.

      Radera