27 juli 2013

Vad är författarskap?

Som ni vet, skriver jag klart del 2 i ett fantasymanus och det går åt mycket tankeverksamhet för att få ihop alla bitarna nu.
Karaktärerna, tidslinjerna, konflikterna, överraskningsmomenten - allt måste bara klaffa!
Dessutom ska jag skriva ihop ett minimanus inför Bokmässan för ett litet event där, kul och spännande.
Arbetet som författare har väldigt många olika delar. Så här ser det ut för mig:
En del är själva skrivandet, då man skriver på sitt manus. Innan man är i skrivande fas har det gjorts en massa saker som spånats på idéer och uppslag, manusskelettet ska byggas upp i form av personer, miljöer, konflikter, upptrappningar och upplösningar (den dramaturgiska kurvan är väldigt användbar). Texten ska delas in i avsnitt eller kapitel och sedan ska man komma igång. Ibland skriver man om något som man måste göra en del research på, vilket kan ta tid. Beställa böcker, gå till bibliotek och ägna timmar där åt att läsa och förkovra sig. Efter det börjar själva skrivandet.
En annan del av författarskapet, när man kommit en bit, är att hålla sig ajour och uppdaterad kring vad som händer i förlagsvärlden; nya förlag som ploppar upp, läsa bokrecensioner, se till att inhandla böcker som verkar intressanta, sköta sin författarblogg, förbereda sig för releaser, söka medlemskap i diverse förbund, boka in sig själv på bibliotek och skolor för olika typer av framträdanden etc.
I kombination med allt detta kanske man dessutom har ett annat jobb vid sidan om, det har jag. På heltid dessutom och ibland eller väldigt ofta får jag frågan; "hur hinner du skriva så mycket?"
Jag kan inte svara på den frågan för jag skriver nämligen 24/7 - skrivande är inte bara bundet till det fysiska skrivandet utan det pågår saker inuti ens huvud hela tiden. För att alltid vara beredd på att saker ska hända har jag alltid med mig block och penna i min väska. Så att jag snabbt kan få ned det där som kan vara viktigt att ha med i manuset.
Min 7:e bok kommer snart ut och min 8:e ges ut nästa år. Mina ledord i författarskapet är:
* Var kreativ i den skapande processen. Det finns inga rätt eller fel.
* Avsätt tid för skrivandet, bestäm dig för när det är dags och få de övriga i familjen att vara med i processen.
* Ha inte orealistiska krav på dig själv och ditt skrivande - bestsellers skrives inte på en dag!

2 kommentarer:

  1. 24/7 skriver under på det. Man kan låtsas ha lite semester en stund men sen får man ändå gräva fram anteckningboken och pennan och klottra ner sånt man plötsligt tänkte på för att det där man gått omkring och inte förstått löste sig medan befann sig gloendes på ett grässtrå eller nåt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja - visst är det så? När man minst tror det, det är då det händer. Det gäller att alltid vara beredd på att pusselbitarna läggs på plats, oavsett var och när på dygnet.

      Radera