30 maj 2014

När man står ensam med sin bok

Jag skriver ganska mycket just nu och jag tror att det handlar om att skrivenergin är i ett bra flöde. Mitt andra jobb, gymnasielärare, börjar bromsa ned i tempot och det känns välbehövligt för denna termin har varit hektisk.
Att få tid för skrivande kan vara svårt ibland men jag tror att det, för min del, handlar om att bestämma sig. Bestämma sig för dagar, tillfällen, då det är lämpligt att sätta sig ned och skriva på manuset. Skrivandet är en del av mig och jag behöver det för att fungera, få utlopp för tankar osv. Och jag önskar att jag en dag kan ägna mig åt det till 100%.
Har noterat att många nya debutanter ploppar upp på författarhimlen, likaså författare som ger ut sin tvåa eller trea. Många fortsätter på samma förlag och jag tycker det finns något fint när ett förlag vill fortsätta att samarbeta med sin författare. Att förlaget tror på författarens skapande. Det är vanligt att man lämnas med sin bok när tiden för förlagets marknadsföring är slut. Då står man där, snopet övergiven, och ska sälja sin bok - alldeles ensam. Det är det tuffaste, marknadsföringen. Hur ska man hinna med detta när man har ett heltidsjobb? Att marknadsföra sin bok kan handla om: att skicka förfrågan till skolor om de är intresserade av att boka in mig som författarbesök och helst köpa en klassuppsättning av böckerna samtidigt, skicka förfrågan till lokala bokhandlare om de är intresserade av att ja kommer förbi någon helg och signera på plats, att kontakta olika tidningar och presentera min fantastiska bok och hoppas att den får synas bland alla dessa andra böcker som ges ut. Och så här fortsätter det.
Hur mycket stöd har ni av ert förlag? Hur mycket arbete lägger ni ned själva, ungefär?
Ibland kan jag inte låta bli att fundera över författarskapet - är det en plattform man bygger eller som man får? Spelar det någon roll vad jag heter och vem jag bor granne med för att min bok ska sälja eller inte? Varför är det så få böcker som recenseras i de stora tidningarna; DN och SvD? Och hur gör man för att hamna där?
Hur ska man göra för att ens röst ska höras bland alla andra i bokhyllorna? Jag undrar verkligen....

5 kommentarer:

 1. Alltid för lite stöd. För säger som du. Där står man och ska försöka ägna sig åt nåt man faktiskt inte riktigt behärskar. Men tycker också att jag lärt mig en hel del. Och oftast handlar det ju om att lyckas tacka ja till alla möjliga tillfällen att få prata om det man gör. Ändå, ja, det kunde gärna få vara betydligt mer stöd från andra. Att vad man gör. Därför brukar jag försöka prata för andra också. Så långt det går, när det liksom passar in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja. Håller med dina tankar. Det kan vara svårt att tacka ja till erbjudanden, det måste passa in med livet. Och tänk om inga erbjudanden ges? Då står jag där, med boken, i min ensamhet.

   Radera
 2. Mitt förlag har skött hela det där med pliktexemplar och bokrondell och jag fick utlåtandet från bibliotekstjänst redan innan boken kom samt att de skickat ut pressrelease men sedan vet jag inte riktigt. Jag får sälja in till affärerna själv vilket gör att de ifrågasätter mig och tror jag är egenutgivare. För mig har det varit bomstop både i lokaltidningar och affärer att få in boken eller få en intervju. Känner mig faktiskt lite bedrövad om jag ska vara ärlig, just nu känner jag mig som en dissad egenutgivare och jag vet inte hur jag ska hinna marknadsföra min bok. Ändå har jag fått positiva utlåtanden från läsare och jag har hört att det är en bok som inte liknar någon annan och att den är spännande. Alla tips om hur man kan marknadsföra sig är till hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Jag kanske ska dra igång en bloggserie kring detta, vad tror du?
   Om just marknadsföringsbiten, många författare tror nämligen att allt är löst bara man har ett förlag.

   Radera
  2. Ja, jag är väldigt positiv till din serie som du börjat. Jag visste ju att det inte var klart bara för att jag hade ett förlag, jag trodde bara att bokaffärer och tidningar skulle vara liiite mer positiva till lokalförfattare än vad de är. Har fått mer gensvar från lokaltidningen i staden bredvid.

   Radera