19 okt. 2013

Tidningen Kulturen har skrivit om boken

Litteratur: Maria Edgren; Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr

okt192013
Skrivet av Stefan Whilde
PDFSkriv ut

inuti en flaskpostinuti en flaskpostFantasin är högst närvarande

Maria Edgren
Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr
Illustrationer: Jonatan Iversen-Ejve
Langenskiöld
Fantasi är roligt och väldigt nyttigt, säkert lika nyttigt som blåbär, lek och självläkning. Ibland händer det att vi med åren tappar bort vår fantasi, eller medvetet undertrycker den, kanske till och med söver ner den med irrläror om hur det ska vara att vara vuxen. Men då finns barnen där för att påminna oss och lära oss rätt. Och litteraturen. Den är till stor hjälp och vägledning.
Fantasin är högst närvarande i Maria Edgrens bok ”Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr”, med härliga illustrationer av Jonatan Iversen-Ejve. En pojke skriver dagbok och berättar om första dagen efter sommarlovet. Han ska börja i klass 3 och få en ny lärare. Läraren är magister Futurum, en piprökande man med randiga byxor. ”Mannen, eller vad det var, som stod framme vid tavlan när barnen kom in för att hitta sina platser, såg mycket annorlunda ut fast ändå normal, men på ett mystiskt konstigt sätt.”
Elevernas första uppdrag i 3:an är ett ”rädda jorden-projekt”. De ska ta reda på hur jorden mår för att sedan skicka iväg förslag på förbättringar. I flaskpost. Men det som händer är att hela klassen skickas iväg i flaskpost. Till framtiden! Jag tycker att ”Projekt rädda jorden” är en smått fantastisk och hisnande läsupplevelse. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan.
Bokförlaget Langenskiöld ger ut flera spännande barnböcker den här hösten, t ex ”Vilse i fiendeland” av Mikael Salmson och Lars Sundström, för barn mellan 9-13 år. Och ”Månskensklockan” som riktar sig till äldre barn i åldern 13-15 år, skriven av Peder Langenskiöld.
Stefan Whilde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar