14 okt. 2013

När antar ett förlag ett manus??

Det är en fråga som många skrivande ställer sig och svaret verkar vara att det ser väldigt varierande ut.
En del verkar anta ett manus, i dess råmanusstatus, bara det finns något intressant, det kan vara att storyn är intressant, spännande karaktärer osv.
Andra förlag verkar vilja ha ett helt färdigt och klart, redigerat, manus där det nästintill inte bör förbättras något alls.
En hel massa förlag svarar inte ens, varken via mail eller andra vägar - inte ens när man efterfrågar svar.

Jag kan ibland förstå att människor drar sig för att sända in sina manus till förlag, att de inte vill utsätta sig för situationen att lämna ifrån sig den gigantiska mängd pappersark , som dessutom kostat blod, svett och en massa tandagnissel, för att bli refuserad med några ynka rader om att "tyvärr passar ditt manus inte in i vår utgivningsprofil" eller något liknande.
Jag kan då förstå att man väljer andra vägar för utgivning. Det kan jag verkligen.

Jag har själv upplevt många saker på vägen till författarskapet och förundras över hur lite kritik som faktiskt förlagen får i hanteringen av inskickade manus; försvunna manus, manus på vift, hamnat mellan två olika högar, vi kan inte se att det har kommit in, kan du sända igen, vi har flyttat till nytt kontor och hittar ingenting - ja, listan kan bli lång.

Tips - kolla upp förlaget innan du sänder in, titta på deras utgivning och känn efter om just det förlaget kan göra dina texter rättvisa och till det de är värda.

PS: Ingen dör av att bli refuserad, jag lovar!

1 kommentar:

  1. Näe dör gör man väl inte. Men inte är det lustigt heller, att bli refuserad. Däremot är det nog på nåt vis värre med de där förlagen som inte hör av sig alls, så att man går omkring och inte vet. Det borde vara mer krav på att svara, om sen än med en standardrefusering. För att inte veta är jobbigare.

    SvaraRadera