4 apr. 2013

Susanna Alakoski mailade denna inbjudan och jag sprider den vidare till er...

Intensivkurs i litterär gestaltning
Ystad 17-22 oktober Vad är en litterär text? Varför skriver du? Vad vill du berätta? För sjätte gången arrangeras nu denna unika skrivarkurs. Du får hjälp att utveckla ditt skrivande tillsammans med författarna Susanna Alakoski och Mats Söderlund. Under fem dagar leder de en djuplodande kurs i att skriva skönlitteratur och poesi. Hur hittar du mod, motivation, kreativitet och ditt egna litterära språk?
Kursen vänder sig till dig som vill få inspiration och stöd i skrivandet. Det ges mycket tid för varje enskild deltagare, med utrymme för individuell handledning av egna texter. Genom föreläsningar, samtal och olika skrivövningar får du syn på styrka, brister och möjligheter. Du hittar språklig lust och nya verktyg för att gestalta.
Antal deltagare ca 8-10.
Inför kursen Inför kursen ska du skicka in en valfri egen text (max 4 sidor) som du vill utveckla och få respons på. Vi vill även att du funderar på vilken sorts texter som tilltalar dig och vilka böcker som påverkat dig mest. Konstnär: Jennifer Saxell http://artgallery.jennifersaxell.com/#homeAllmänt om kursen Susanna Alakoski, författare, redaktör, dramatiker och Augustprisvinnare, krönikör i bl.a. Dagens Arbete. Aktuell med Oktober i Fattigsverige (2012) och Dagens Skräckis (barnbok 2013).
Mats Söderlund, författare och poet, utgivit åtta diktsamlingar (Bonniers), f.d. ordförande i Sveriges Författarförbund. Aktuell med essäboken Göra kärlek (2012) och Observatoriet, roman (2013).
Pris: Kurskostnad 13 000 inklusive moms.
I kurspriset ingår kaffe, lunch och frukt samtliga kursdagar samt gemensam middag på torsdagen. Måndag kväll äter vi tillsammans på lokal restaurang (betalas individuellt).
Logi: Kursen genomförs på Our House Bed & Breakfast Ystad där också alla bor: http://www.ourhouseystad.com/se/ystad.html
Rum och priser inkl frukost:
2 singelrum med delat badrum; 500sek/rum/natt.
1 dubbelrum med eget badrum; 750sek/natt (2 personer), 650sek/natt (1 person)
5 studios med eget badrum och köksalkov; 800sek/studio/natt (2 personer), 700sek/studio/natt (1 person)
Sista anmälningsdag 15:e maj 2013. Kursanmälan görs via e-post till susanna@alakoski.se
Ange namn, samt telefon och adress. Först till kvarn gäller, men ett visst urval kan komma att göras för gruppens sammansättning.
Halva kursavgiften faktureras och betalas i samband med anmälan, resterande betalas senast 18 september. Anmälan är bindande.
Logi bokar du direkt hos våra värdar Annika och Bradley Parris via mail eller telefon: ourhouseystad@hotmail.com; 0411 - 654 45. Även detta görs senast 15 maj 2013. Kostnader för logi betalas individuellt och direkt till Our House.
Varmt välkomna!
Preliminärt Program
Torsdag 17:e oktober
Ankomst till Our House på eftermiddagen/kvällen. Gemensam middag (ingår i priset), genomgång av kursen. Presentation av kursdeltagarna. Utdelning av kursmaterial. Fredag 18:e oktober Förmiddag kl 9-12
Susanna Alakoski inleder med att tala om sitt författarskap, om skillnaden mellan biografi, dokumentärroman och roman. Vi pratar om konsten att skriva, fakta och fiktion och vad som utmärker det skönlitterära språket. Hur hittar man "tonen" i sitt språk?
Lunch kl 12-15 Individuell handledning och skrivövningar.
Eftermiddag kl 15-18 Om att skriva dialoger: verktyg, exempel och skrivövningar.
Kväll kl 18.00 - Tid för skrivuppgifter och läsning. Filmseminarium.
Lördag 19:e oktober Förmiddag kl 9-12
Vi inleder med att gå igenom och diskutera gårdagens skrivövning.
Mats Söderlund talar om sitt författarskap, om kreativitet och att leka med orden. Olika poetiska verktyg: textens musik, klanger och rytmer. Vi pratar också om vad som får en dikt att fungera och om metaforer.
Lunch kl 12-15 Individuell handledning och skrivövningar.
Eftermiddag kl 15-18 Att gestalta litterärt. Fallgropar, knep och verktyg.
Kväll kl 18.00 – Tid för skrivuppgifter och läsning. Filmseminarium.
Söndag 20:e oktober Förmiddag kl 9-12
Vi inleder med att gå igenom och diskutera gårdagens skrivövning. Vi pratar om litterär gestaltning och att koncentrera en text i tid och rum. Hur arbetar man med en längre text. Processen från idé till bok.
Lunch kl 12-15 Individuell handledning och skrivövningar.
Eftermiddag kl 15-18 Fortsättning litterär gestaltning. Exempel och övningar.
Kväll 18.00 Fri tid, Our House erbjuder Jacuzzi/bastu/relax (ingår i priset).
Måndag 21:a oktober Förmiddag kl 9-12
Skrivarstuga. Med utgångspunkt i egna texter och de begrepp och verktyg vi gått igenom under kursen diskuterar vi hur texterna fungerar. Vad är det som fungerar och varför? Vad fungerar inte?
Lunch kl 12-15 Individuell handledning och skrivövningar.
Eftermiddag kl 15-18 Fortsättning litterär gestaltning. Exempel och övningar.
Kväll kl 20.00 Middag på lokal anrika Bryggeriet (betalas individuellt). Avslutning/Berättarafton.
Tisdag 22:a oktober Hemresa, avfärd på morgonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar