5 apr. 2013

Hur jag väljer förlag och bygger kontakt

I Sverige är förlagen många och ständigt ploppar det upp nya. Det kan kännas svårt som författare ibland att hålla sig uppdaterad, vara inläst och påläst om de olika förlagen; vilka författare som antas och hur deras böcker säljer osv.
 Ska man som författare hålla reda på allt detta? Räcker det inte med att skriva en bok?
För min egen del är detta en del av mitt arbete. Man kan se det som research. Jag brukar spana in förlaget, kolla på deras författare, gå och låna några av deras nyutkomna böcker och läsa i lugn och ro. Jag läser självklart deras utgivningsprofil för att se om den kan synka med manuset jag har skrivit. Skulle den inte det kan jag ibland försöka "sälja" in min idé och försöka få napp ändå. Ibland lyckas det, ibland inte.
Hur kommunicerar man med förlaget? Det kan se väldigt olika ut. En del förläggare vill ha en mer närmare dialog och jag som författare kan höra av mig med alla mina knasiga tankar när jag vill och så svarar förläggaren allt eftersom. Andra måste man ha mer på distans och det brukar man känna ganska tidigt. Är det något de flesta förläggare inte verkar tycka om är när författaren skickar "tjat- mail" " nu har det gått 4 veckor sedan jag sände in mitt manus till er och jag är så nyfiken på om ni har hunnit läsa det/diskutera det i manusgruppen??"
Försök att håll ut. Väntan är ibland lång, väldigt låååång men det är som sagt inte bara du som drömmer den stora författardrömmen. Sysselsätt dig med andra saker eller börja skriv på något nytt. Skingra tankarna.
Hur gör man om man har flera manus klara i manusförrådet? Ska man presentera allt på en gång?
Jag brukar presentera lite mer om jag blir refuserad. Då vill jag att förlaget ska veta vad de verkligen har tackat nej till, dvs en genrebred författare som behärskar att skriva för en bredare publik osv. Det är då jag lägger in krutet.
Krutet ska också läggas i manuspresentationen, tycker jag. Den brukar innehålla en kort sammanfattning av manusets byggstenar, varför jag har valt att skriva om just detta, lite om mig och vad jag har gjort tidigare, vad jag vill med min bok nu och vad jag också vill med mitt författarskap i framtiden. Jag brukar också ge förlaget en liten hint om slutet på manuset, det brukar förläggare gilla.
Nyligen upptäckte jag en sak med ett manus som jag skrev klart i höstas och som legat på flera förläggares bord. Jag hade i mitt följebrev marknadsfört det som ett ungdomsmanus och tyckte att det var självskrivet. Efter några nej från förlagen började jag titta närmare på innehållet i boken. Jag letade upp några böcker som hade ungefär samma tema och kikade på förlagen som böckerna var utgivna på och jag blev förvånad och insåg att jag kanske hade riktat min bok åt fel håll. Nu har jag omdirigerat boken och den är på väg mot ett annat håll.
Nu tänker jag lista några av förlagen jag brukar sända manus till. Listan betyder egentligen ingenting mer än att just dessa förlag har passat för mig, för det jag skriver:
För barnböcker:
Langenskiöld förlag
Vivlio förlag
Vombat Förlag
Lilla Piratförlaget
Boksnok förlag
Argasso Förlag
Raben & Sjögren
B. Wahlströms
LL-förlag
Lind & Co

För vuxenböcker:
Ordberoende förlag
Litet förlag
Damm förlag
Vilja förlag
Albert Bonnier förlag
Kalla kulor förlag
Modernista
Massolit förlag

För ungdom:
Darkness Publishing
Undrentide
Gilla Böcker

4 kommentarer:

  1. När du väljer, du säger att du kollar upp och så vidare, men när du väljer vilka förlag, hur väljer du bort något? Alltså mer så där att om du t.ex. har ett ungdomsmanus, varför just de där tre och inte andra som också ger ut ungdomsromaner? Är det nåt speciellt du fastnar för? Jag är bara nyfiken, tycker att det låter vettigt att lägga ner en hel del tid på att välja förlag.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar uppstickare, alltså förlag som vågar i sin utgivning.
    Fastnar för vilka slags böcker de ger ut; gärna debatterande och böcker som man kan arbeta vidare vidare med ( jag är som sagt gymnasielärare....)
    Sedan ställer jag krav vilket jag tycker alla författare ska göra på sina förlag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej. Bra. Och håller med, man behöver ställa krav själv också. Men ibland undrar jag över det också, lite vad för sorts krav man egentligen kan ställa. Fast jag provar mig fram.

      Radera
  3. Tack för ett mycket intressant inlägg! Har kopierat ned det på datorn och sparar det inför mina framtida förlagsval!

    SvaraRadera