3 aug. 2012

Om att aldrig ge upp sina drömmar

Igår under en fika blev jag påmind om något som jag sällan tänker på; jag har ju faktiskt dubbeldebuterat i år och kan stoltsera med att kalla mig författare. Eller??
Ibland ploppar det fram, det där ordet eller. Vad är det som avgör när du kan kalla dig, vågar ¨titulera dig författare? Är det hur många böcker, vilka förlag man ligger på eller recensionerna som avgör? Jag vet faktiskt inte men från och med nu tänker jag använda ordet oftare, göra mig mer bekväm med det, prata om det.
Jag har själv varit där och undrat "hur gjorde han/hon?"  - ni vet vad jag menar, antagningsprocessen och den långa resan dit.
Jag har också rest och vägarna har varit många. Nu ska ni få ta del av den:
2010 - året då jag bestämde mig för att testa vingarna, se om mina texter kunde bära iväg. Jag plockade fram lite dikter och valde tidskrifter med omsorg, som kändes rätt för mig. Och tidskrifterna svarade. Sa att jag hade en stark berättarröst, jag lade fram mina ord raka, nakna och opolerade. En hård yta som förvarade det värdefulla inuti. Jag blev lycklig, hoppade högt för mina små dikter. Kanske kunde jag mer än så här? Skulle jag våga språnget?
2011 - bestämde jag mig för att damma av ett par barnboksmanus som jag hade skrivit 10 år tidigare. Ett förlag svarade på mail snabbt, bara efter ett par dagar eller så, och det var positiva besked. Manuset var antaget och utgivningen skulle bli mars 2012. Jag var glad men fick bromsa min iver lite. Det skulle dröja ett helt år innan jag hade boken i min hand....suck...jag är en energisk människa och hade inte tid och ro att vänta. Jag började skriva på nya saker, fick energi i massor och detta år skrev jag på flera olika projekt samtidigt. Det skulle bli andra saker och en av mina favoritgenrer har alltid varit skräck och fantasy. Jag skrev klart mitt barn- och ungdomsmanus sommaren 2011, det tog 3 månader att skriva och sedan började jag sända in manuset till flera olika förlag. Som jag nämnde tidigare hade jag flera projekt igång samtidigt; diktsamlingar, humoristisk handbok och barnboksmanus. Det viskades om e-böcker överallt och jag blev nyfiken på dessa förlag. Mailade flera och fick svar. Det skulle bli e-böcker av mina verk. Tjoho, jag var glad och pennan glödde. Vid årsskiftet 2011/2012 ringde ett förlag upp mig och sa att mitt manus var jättebra. Så bra att det skulle bli en bok. Och sedan bar det av igen. Förlaget var litet och nytt och trodde på min idé. Boken skulle ges ut 5 februari 2012.
2012 - Detta år har varit ett skrivande år, mitt författarår och jag har fått bekanta mig med massor av nya saker. Numer har jag en blogg där jag skriver om allt som har med skrivande att göra och hoppas att min dröm som blev verklighet kan inspirera andra till att tro att det faktiskt går. Det går att leva sin dröm, om man bara vill och aldrig ger upp.
Jag har debuterat med barnbilderboken "Se upp för Argmonstret" och min fantasybok "Den magiska bokskrivaren" och har fler projekt igång som jag alltid har. Jag är övertygad, det är detta jag ska göra och jag lever min dröm. Och det tycker jag att du också ska göra!

1 kommentar:

  1. Grattis , det är ju fantastiskt! Vilken dubbeltriumf! :) Verkligen inspirerande läsning. Det talas så mycket om hur svårt det är att få sitt manus antaget av ett förlag att man nästan glömmer bort att det faktiskt händer ibland - tills man läser om någon som fått två stycken antagna. Det var från olika förlag, alltså? Hur som helst stort grattis! :)

    SvaraRadera