Hur många av er som skriver har ibland känt att det är tröööögt på den svenska marknaden för böcker?
Att det du skriver inte passar in i utgivningen, det finns nämligen inte just denna genre (du har kanske uppfunnit en ny:)?
Jag tror de flesta av oss har upplevt detta och ibland går man ner i mörkret när förlagen:
* aldrig svarar, dröjer och dröjer, skjuter upp och förlänger tidsfristen....
* refuserar efter att man kanske har omarbetat
* refuserar ditt manus med 3 ynka rader av standardiserade ord
* skriver att ditt manus inte får plats? i deras utgivning....
* inte vågar satsa även om viljan finns
Frågorna är många och svaren kommer förmodligen att utebli.
Hur får man sin text publicerad? Ja, det finns nog inget enkelt svar på den frågan men jag kommer nu att berätta hur det har gått till för mig och hur jag gör för att lyckas som författare.
1) Idéer sprudlar och jag lyckas fånga in en ordentligt och börjar skriva ner mina tankar under några veckor. Det är då jag hör vilka röster historien har, vilken som är starkast och så småningom bygger jag upp manusskelettet. Karaktärer, miljöer och vilken som är den största huvudkonflikten.
2) Nu börjar jag strukturera allting. Hur manuset ska starta, vilka personer som handlingen ska kretsa kring, hur problemen eskaleras under resans gång etc. Detta brukar jag numrera för att se kurvan. Och med kurvan syftar jag på den dramaturgiska kurvan som är fantastisk att använda.
3) Nu skriver jag. Ibland non-stop och ibland med vissa avbrott. Jag är en intensivskrivare och brukar skriva klart manus på 3-4 månader. Har svårt för att ha uppehåll när jag skriver, det är viktigt för mig att behålla känslan och därmed också språket i manuset.
4) Synopsis - presentera, väcka nyfikenhet, plocka ut de viktigaste beståndsdelarna i manuset. Styrkorna men också svagheterna. För vem skriver jag? Genre? Marknadsföring? Vad mer skriver jag? Ungefär 1 A4- sida brukar synopsis bli. Visa upp dig och ditt driv!
5) Leta förlag! Inte det lättaste men jag brukar gå in på Kungliga Bibliotekets länklista till alla förlag i Sverige. FS-butiken har också en lista på alla nyregistrerade förlag. SBI, en fin sida för den som skriver barn- och ungdomslitteratur.
Titta runt bland skrivbloggar, skrivarforum (1 av 3.se, Catahya, Bokdebutant är mycket bra forum att titta in på)
6) Skaffa dig en egen skrivarblogg. På detta sätt utökar du ditt nätverk, det kan bli ganska ensamt att skriva ibland och då är det skönt att kunna bolla med likasinnade.
7) Testa ditt manus på andra personer. Leta bland bloggare. Eller testa i skolan, låt klasser läsa ditt manus (men avslöja inte titel eller förattarnamn utan låt det bli hemligt).
8) Redigera - gör det själv eller leta efter en bra lektör. Var beredd på att det kostar en slant.
9) Skicka in! Många förlag accepterar inskick via mail, vilket är bra för miljön:) Andra inte och då kostar detta också en slant; printa ut, kopiera, kuvert och porto. Fila på charmen och be förlaget att få skicka in ett smakprov via mail. Har du tur brukar de svara att de vill läsa resten och då brukar man få sända in allt via mail.
10) Vänta! Denna stund är egentligen den värsta, när man inte riktigt vet hur lång tid det kommer att ta. Även om förlagen skriver på sina hemsidor 2-3 månader så brukar detta sällan stämma. Ibland kan man få vänta upp till 6 månader. Så ha inga förhoppningar utan tänk tvärtom!
De som vet brukar säga att om förlaget är intresserade brukar man få ett svar snabbt. Men detta är inte heller sant alla gånger. Det finns så klart undantag.
11) Refusering - inte det man vill ha men för de flesta händer detta. Nålsögat är litet och trångt och vi är många som vill igenom med våra alster men som vi vet får vi inte plats allihop. Deppa inte ihop, alla utgivna författare har någon gång blivit refuserade (jag lever i den tron, i alla fall...)
Lägg undan manuset ett tag, låt det vila och mogna och plocka fram det när tiden är rätt.
12) Refusering - ilska!!! Visst kan man bli arg på förlag som ber en att skriva om/bearbeta vissa avsnitt osv. Och när man sedan har gjort allt man ska så backar förlaget ändå. Låt ilskan bli något kreativt istället och blicka vidare. Det kan vara så att du är för stor för det här långsmala landet. Res iväg i tanken och leta förlag internationellt istället. Det finns många där ute som gärna skulle vilja läsa ditt manus, det kan jag lova.
Kanske Sverige inte är redo för dig?
13) Lycka till, skrivande handlar inte om att passa in utan snarare att öppna dörrar till nya världar och verkligheter och att välkomna mig in i din värld.
Låt ditt skrivande bli fritt, skriv om det DU vill, inte det förlagen vill ha!
Vilken härlig energi man får av att läsa här hos dig, Maria! Jag hoppas du har haft en fin jul och får ett härligt nyårsfirande också! Kramar Helena
SvaraRaderaJättetack, Helena! Det känns skönt att veta att man kan inspirera och dela med sig av energi:)
RaderaJag jobbar för fullt nu under lovet; skrivandet sprudlar. En god fortsättning till dig och de dina.