8 feb. 2014

Jag vill höra läsningen....

Jag godkände slutkorret för kommande utgivning på BTJ förlag och nu bär det av till tryck. En mini-litteraturvägledning blir det, som ett bidrag från mig i arbetet med att hitta nycklarna till läsning och läsförståelse bland ungdomar.
Jag börjar faktiskt bli trött på alla artiklar som pekar ut papporna hela tiden, papporna måste det och det. Visst kan det vara så, men det är inte hela lösningen. Kom igen - vi måste skapa naturliga mötessituationer vad gäller läsningen bland unga. Lyfta fram goda exempel och använda oss utav dem.
Jag tror vi måste ställa oss frågan, vad är läsning? När läser man? Och spelar det någon roll VAD man läser? Och vem bestämmer det? Kanske är vi på väg mot ett skifte i den litterära världen, kanske det är förändringarnas vindar som blåser in över oss.
Litteratur inspirerar mig oerhört. Jag som gymnasielärare behöver följa med i utvecklingen, hålla mig ajour vad gäller utgivningen, titta på vad som finns och önska mig saker som fattas. Det är inte svårt att sätta igång en läsande klass, det handlar bara om att våga närma sig och våga ställa nyfikna frågor utan några som helst värderingar. Jag vill veta hur läsningen ser ut bland unga - hur den än ser ut och är. För det är där mitt arbete börjar, inte i känslan av vad som fattas dem eller allt de borde fått med sig genom sina år i skolan. Lyssna efter läsningen och snart kommer du höra om den. Om du vill.

1 kommentar:

  1. Bra där! Gillar att du sticker ut näsan! Spännande läsning framöver, säkert många kloka tankar ifrån dig!
    Kram

    SvaraRadera