20 dec. 2013

Dags för en hållbar julklapp???

En hållbar julklapp - något som består för alltid!!

Julen börjar närma sig med små tassande steg, den liksom smyger sig på och det är dags att vända blad; december är här.
De flesta av oss går i julklappstankar nu och jag stannade upp i några minuter för att reflektera över all denna stress som vi utsätter oss för. Allt detta jagande efter rätt sorts prylar, önskelistorna som är hur långa som helst - för att uppfylla drömmar.

Vi mår som allra bäst när vi gör andra människor lyckliga. Det blir dubbel glädje. Men tänk om vi kan ta det ett steg längre, mitt i all konsumtion. Att vi faktiskt spenderar våra pengar på hållbara julklappar.
Jag har nämligen ett tips till dig: årets hållbara julklapp är "Projekt rädda Jorden - ett flaskpostäventyr"
Den kommer aldrig att åldras, ämnet kommer för alltid bestå och den angår oss alla!

Du kan köpa den på:
http://www.bokus.com/bok/9789187007286/projekt-radda-jorden-ett-flaskpostaventyr/

http://www.adlibris.com/se/bok/projekt-radda-jorden-ett-flaskpostaventyr-9789187007286

Är du nyfiken på innehållet och vad andra har tyckt om den, läs här:

Magister Futurum är en riktig filur, en magisk miljöaktivist med ett transportmedel som skulle göra den mest inbitne fordonsälskare grön av avund. Storstads-Olle, Skryt-Lisa, Suris- Malin och alla andra barn i klass 3 råkar in i ett stort och viktigt äventyr redan skolans första dag. 
Projekt Rädda jorden är berättelsen om hur det vi gör i dag påverkar det som kommer att hända i morgon. Den får barn att förstå vårt ansvar för miljön och se konsekvenserna av vårt agerande på ett illustrativt sätt. Projekt Rädda jorden är mycket välskriven och illustrationerna fantastiska. Kryp ihop i soffan, ligg i sängen, på golvet, sitt på en pinnstol, i en fåtölj, på tunnelbanan eller var som helst - bara läs den!

Fantasi är roligt och väldigt nyttigt, säkert lika nyttigt som blåbär, lek och självläkning. Ibland händer det att vi med åren tappar bort vår fantasi, eller medvetet undertrycker den, kanske till och med söver ner den med irrläror om hur det ska vara att vara vuxen. Men då finns barnen där för att påminna oss och lära oss rätt. Och litteraturen. Den är till stor hjälp och vägledning.
Fantasin är högst närvarande i Maria Edgrens bok ”Projekt rädda jorden – ett flaskpostäventyr”, med härliga illustrationer av Jonatan Iversen-Ejve. En pojke skriver dagbok och berättar om första dagen efter sommarlovet. Han ska börja i klass 3 och få en ny lärare. Läraren är magister Futurum, en piprökande man med randiga byxor. ”Mannen, eller vad det var, som stod framme vid tavlan när barnen kom in för att hitta sina platser, såg mycket annorlunda ut fast ändå normal, men på ett mystiskt konstigt sätt.”
Elevernas första uppdrag i 3:an är ett ”rädda jorden-projekt”. De ska ta reda på hur jorden mår för att sedan skicka iväg förslag på förbättringar. I flaskpost. Men det som händer är att hela klassen skickas iväg i flaskpost. Till framtiden! Jag tycker att ”Projekt rädda jorden” är en smått fantastisk och hisnande läsupplevelse. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta av resan.

Det här är en viktig bok som tar upp ett angeläget ämne: att vi måste ta hand om vår jord och även hur vi är mot varandra, utan att boken för den skull blir tung och tråkig. Tvärtom. Det är mycket humor och fantasi som lättar upp det tunga ämnet, och det behövs nog för de mindre barnen. Sonen och jag diskuterade en hel del kring boken och han hade mycket idéer kring vad man skulle kunna göra för att rädda jorden, och det är just det här som är viktigt. Att få barnen att tänka på miljön och vår framtid på jorden. Illustrationerna av Jonatan Iversen-Ejve är HELT makalöst vackra, och jag kommer på mig själv flera gånger att bara sitta och titta på bilderna.
Men framför allt är det en bok som behövs i skolan, och det finns en jättebra lärarhandledning till boken med massor med tips på projekt man kan göra i klasserna. Jag kommer helt klart att rekommendera den här boken till min sons skola, för jag tycker den är så bra att ha som grund för samtal kring miljöarbete.
Bra gjort Maria. En helt fantastisk bok! Tack Maria och tack Bokförlaget Langenskiöld för läsupplevelsen.
Betyg:
5 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar