2 okt. 2013

Läsning pågår, stör ej!

På Bokmässan fick jag flera frågor om hur det är att vara både gymnasielärare och författare. Hur man kan kombinera dessa två. Och vad för litteratur har du i ditt klassrum och hur jobbar du med läsning.
Intressanta frågor men också viktiga. Vi måste fråga varandra. Vara nyfikna. Ställa frågor för att reda ut svaren, leta i oss själva. Att läsa är att andas, leva - vara existerande, för mig. Jag behöver historierna runt omkring mig för att lära känna mig själv. Det behöver du också.
Vi pratar idag väldigt mycket om läsning, läsandet bland våra barn och ungdomar minskar, föräldrar ägnar inte mycket tid längre till att högläsa för sina barn, pappor läser inte för sina söner, lärare läser ingen litteratur själva när de samtidigt ska undervisa och utbilda våra barn och rusta dem för att kunna klara livet. Ja. Det pågår många diskussioner kring detta. Det är bra, att det pågår, för om vi slutar prata om det och blir tysta - vad händer då?
För mig är det viktigt med att göra - hur ska vi göra, förändra, utveckla? Och vad kan jag som människa bidra med? Kan jag göra skillnad?
Att läsa en bok är att möta sig själv, den man är, den man vill vara, den man drömmer om att bli. Och vet ni vad? Läsningen bland barn och ungdomar finns, men den är mera dold och gömmer sig lite här och var och jag är den som i klassrummet måste locka fram den, få den att våga träda fram och visa sig. Bara jag använder lite olika verktyg, beroende på vilken grupp jag har framför mig. Bara jag vill lyssna till ungdomarna när de berättar för mig vilka historier de vill läsa , vad som fångar, vad som skrämmer, vad som inspirerar och får dem för ett tag att fly undan och krypa in i det läsande rummet och stanna där en stund. Om jag bara själv är fri från värderingar vad gäller val av litteratur så kommer ungdomarna att berätta för mig vilken litteratur som ska få flytta in och bo med oss i klassrummet. Vi har flera nya gäster, vissa på besök, andra som kommer att stanna lite längre - allt beror på hur vi känner, vad vi behöver och vilka rum inom oss som behöver fyllas. Läsning pågår!

1 kommentar:

  1. Blir alltid lika glad när jag läser om hur du tänker kring skrivandet och klassrummet. Det behövs all den här insikten och tankeverksamheten kring läsandet. Och som du säger, framför allt behövs läsandet. Så viktigt!

    SvaraRadera