3 sep. 2013

Jag har tagit ett beslut och tackat nej till förlag...

som ville ge ut ett av mina manus. Efter noga övervägande, fram och tillbaka, så har jag beslutat mig för att inte skriva under avtalet.
För mig är det viktigaste att det jag skriver, mina ord, hamnar på ett förlag som kan göra dem rättvisa.
Att det känns rätt i magen.
Det är med både vemod och rädsla jag har tackat nej, men jag gör det ändå för det viktigaste är inte hur många böcker jag kommer att ge ut - utan det är berättelserna i sig, att de hamnar på rätt plats och hittar hem.
Jag vet ju också hur rusig man blir när avtalet kommer i brevlådan, att man vill korka upp champagnen och skrika rakt ut. Jag har varit där. Och det är en underbar känsla.
Nu tänker jag långsiktighet. För mina böcker. De ska hålla för läsning. Länge, länge.

12 kommentarer:

 1. Jamen det var väl klokt! Tro på dig och din text, att du vet vad du vill göra. Tufft beslut men heja dej som vågade göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Mia! Ibland måste man bara. För att det ska kännas rätt i magen.

   Radera
 2. För en ännu outgiven författaraspirant känns tanken på att tacka nej till ett förlag extremt läskig. Vad fick dig att tacka nej? Vad tycker du är typiska deal-breakers vid diskutioner med ett förlag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förläggaren tror på dig och det du skriver. På hela paketet. Att boken får komma till sin rätt. Rätt mottagande, helt enkelt. Detta är helt avgörande. Samt royaltynivån.

   Radera
 3. Oj, tufft beslut och starkt av dig. Nyfiken på samma som Unknown

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att tacka nej kan handla om så många olika saker; att förlaget har rätt resurser maknadsföringsmässigt, att de kan skapa något som överensstämmer med kärnan i manuset osv.
   För mig är det helt avgörande att boken blir väl omhändertagen och att förläggaren tror på idén lika mycket, kanske mer, som jag.

   Radera
 4. Tycker att din övertygelsegrunder har det fina med sig att du klart tänkt igenom det hela. Precis så där som jag tycker att det märks när du bloggat om hur du letar rätt på förlag och sånt. Och jag kan känna att det är rätt, och det är inspirerande också, att du berättar det, säger att så där kan man också göra. Så tufft beslut men klokt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, snällaste Mia, jag tror att jag är på rätt väg kring mitt skapande och vad jag vill med mitt författarskap. Vad som är det viktigaste och betyder något. Kan vara värt att fundera ett slag innan man tar beslut kring så viktiga saker.

   Radera
 5. Modigt och klokt gjort, förstår precis vad du menar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, känns skönt att höra fina ord från er andra. Det stärker mig i mitt svåra beslut.

   Radera
 6. Mycket imponerad är jag! Att det du vill med din bok och alla dina tankar kring utgivningen får styra. Huvudsaken är att det "känns rätt i magen" och att du känner att du gjorde det rätta för din bok. Varmt lycka till med dina böcker, både nya och gamla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för det! Värmer fint i hjärtat.

   Radera