1 sep. 2013

Det krävs mod att skriva!!

För mig handlar skrivandet om att våga. Om mod att våga berätta något. Jag har stött på många som undrar hur man hittar ämnen att skriva om. Och hur bestämmer man sig? Jag tror man hittar svaret inuti sig själv. Du skriver om det som berör dig, provocerar, gör dig glad eller ledsen.
För min del handlar skrivandet också om att väcka tankar kring viktiga saker. Därför skriver jag gärna om känslor, om utanförskap, om tolerans och fördomar. Saker som angår oss alla.

Ibland skriver jag böcker som man dessutom kan arbeta vidare med. Jag brukar kalla det för "språngbräde - böcker" - dvs böcker som man kan läsa och sedan tala vidare kring. Min bok "Projekt rädda Jorden" är just en sådan.
En bok som man med fördel kan prata om. Jag lyfter stora frågor till barnen men även de vuxna. Frågorna handlar om miljön, klimathot och detta är inbäddat i ett spännande fantasyäventyr. Men det finns också annat. Det handlar om skolan. Det nya som möter det gamla, om hur man kan sätta igångs barn tankar kring omvärlden och allt som händer runt omkring oss - att medvetandegöra och lyssna in barnens tankar kring detta. Det handlar också om hur vi är mot varandra, vilka fördomar vi har och hur dessa kan yttra sig. Jag tror att detta är viktigt att prata om. Våga lyfta för diskussion. I klassrummen har alla lika stor rätt att finnas till och det vill jag visa genom denna berättelse. Att vi är viktiga för varandra. Att vi behöver varandras olikheter för att växa som människor. Men för att hamna där måste vi först våga prata om det. Och jag hoppas att många barn och vuxna får möjlighet att göra det genom min bok.

2 kommentarer:

  1. Mod kan vara en viktig ingrediens om man berättar sånt som kommer väldigt nära. SJälv gör jag så med det som är känsligt för mig personligen att jag lindar in det i något annat, tar liksom ett steg tillbaka. Det finns där men i en lite annan form

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl ett stiligt drag, att göra så:)

      Radera