4 maj 2013

Hur bygger man upp sitt författarskap?

Nu står jag här, 2 år senare, och inser att mitt författarskap har varit intensivt.
Allt har gått otroligt snabbt, måste jag säga.
6 utgivna verk och framför mig har jag en barnboksutgivning i september på Langenskiölds förlag samt ett nyantaget manus som kommer ut nästa år. Denna gång blir det en ungdomsbok.

Jag visste verkligen noll om förlagsbranschen när jag startade för 2 år sedan. Visst hade man hört både det ena och det andra om "de stora jättarna", förlagen som det nästintill var omöjligt att bli antagen av.
I byrålådan hade jag tre färdigskrivna barnboksmanus som jag hade skrivit för 10 år sedan. Sedan hade de blivit liggande. Precis som mycket annat jag skrivit men det var just de manusen jag tog fram och läste igenom för att sedan skicka in.
Och jag behövde inte vänta särskilt länge innan förläggaren på Vivlio förlag hörde av sig. Jag blev glad. Och samtidigt förvånad. För man hade ju hört så mycket, hur svårt det var att ta sig igenom nålsögat. Nu hade jag och mitt manus tråcklat oss igenom och kommit ut på andra sidan.

Vad finns då, på andra sidan? Jo, massor av saker som jag inte kände till men som jag nu fick ta del av och lära mig.
Det skulle dröja ett helt år innan mitt manus skulle komma ut som bok och det kändes som en evighet. Jag ville ju ha ut min bok NU! Vad var det som tog sådan tid? Det var mycket. Redigeringar, översättningar, hitta illustratör, marknadsföring, releasedatum osv.

Jag har under resans gång lärt mig oerhört mycket men jag tror kanske inte att det har påverkat själva skrivandet utan snarare allt runtom. Som att man gärna ska skicka med följebrev när man sänder in manuset till förlaget. Att man bör ha kollat upp förlaget innan man sänder in för att se om manuset verkligen kan intressera just det förlaget. Att man i följebrevet mycket väl kan skriva om sig själv, vad man vill med sitt författarskap (om 5 år men kanske också om 10 år), vad för slags bok det är man har skrivit och vilka fler användningsområden man kan ha den till, egna marknadsföringskanaler, kanske en baksidestext, en teaser om slutet osv.

Ja...det är så många bitar man måste få med och att bara skriva ett manus räcker inte. Du måste ha ett driv, engagemang, massor av extratid på dygnet, markadsföra och prata om din bok kors o tvärs genom landet. Och det gör man. Men jag väljer med omsorg och säger också nej till saker.

Viktiga måsten i mitt författarskap:
Att förlaget står bakom mina skrivna ord - till 100%
Att förlaget är måna om kärnan i manuset och verkligen förstår mitt skapande.
Att förlaget lyssnar in och ger ärlig respons.
Att förlaget är nyfiket, normbrytande och framförallt kreativt ( galna idéer är bara spännande:)
Att förlaget respekterar mitt skapande och inser att skapa är luststyrt och att man inte kan producera manus på löpande band.
Att jag får känna mig fri, få vara den jag är och alltid har varit, inte tvingas till saker som inte känns rätt i magen - bara för att ställa upp och marknadsföra!

Mina förlag uppfyller alla dessa måsten. Jag vill tacka mina förläggare för detta!!

4 kommentarer:

  1. Grattiz. Vad skönt det måste kännas att ha ett förlag som stöttar.

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra beskrivet. Och du är så otroligt produktiv. Jag är idel beundran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla du. Jag gör så gott jag kan.

      Radera