27 apr. 2013

Vad driver dig i ditt skrivande?

Nu kommer mina frågor till dig som vill svara och presentera ditt skapande här på min blogg.
1: Vem är du? Vad handlar ditt skapande om? Vad var den utlösande faktorn för att du vågade dig på detta?
2: Hur har din väg från idé till färdig produkt sett ut? Blev de tsom du hade tänkt dig? Varför/varför inte?
3: Om du fick göra om något, vrida tiden tillbaka, vad skulle du ha gjort annorlunda?
4: Vad tycker du om skapandet som arbete? Lätt? Svårt?
5: Kan vem som helst t. ex skriva böcker?
6: Något pinsamt under resans gång?
7: Klavertramp vad gäller manusinskick/illustrationer, kontakt med förlag etc?
8: Något inspirerande till andra som vill drömmen.
9:Avslutningsvis - vad har du gett ut, drömmer du om att ge ut, hur ser tidsramen ut och skriver du på något just nu??

Tack, nu är det bara för dig att skriva och dela med dig.
/Edgrenskan

5 kommentarer:

 1. 1. Mia Franck. Våga? Nä. Det handlar inte om att våga. Mer om att det är vad jag gör. Alltid gjort. Kommer att fortsätta med. Skriva på alla möjliga sätt.
  2. Ibland är jag säker på att det här blir bra. Andra gånger inte. Tvivel är viktigt. Om jag inte tvivlar då höjer jag inte insatserna tillräckligt. Då blir det platt.
  3. Med vaddå? Skrivandet? Nä. Sånt som jag skulle ändra har aldrig varit upp till mig utan andra. Mitt eget sätt att skriva funkar för mig. Jag får säga det jag vill. Det tog bara lite tid att förstå hur.
  4. Båda. Vissa delar av skapandet tycker jag är lätt, som skrivandet. Svårast tycker jag att första versionen är. Sen när jag börjar ha helheten, då är det roligt igen.
  5. Beror på vad du lägger in i det. Och vilken sorts böcker. Men egentligen tänker jag det oftast krävs betydligt mer jobb än vad man tror för att faktiskt få ihop en bok. Det räcker inte med en bra idé, den måste få sin berättelse också.
  6. Nä, inte så att jag brytt mig tillräckligt för att minnas.
  7. Hm. När jag postade mitt manus hade jag inget följebrev. Fast jag hade mejlat innan, talat med redaktören.
  8. Skriv mycket. Skriv på alla papperslappar. Läs. Se dig omkring. Tänk om...
  9. Min bok, Martrådar, har kommit ut. Den är så färsk så jag tror att man får vänta nån dag innan Adlibris säger sig ha den. Jag har i alla fall firat dess utkomst och är stolt som en tupp.

  SvaraRadera
 2. 1: Annika är mitt namn och jag skriver berättelser för vuxna. Ibland är de korta, ibland är de långa. Att jag började skriva skönlitterärt nu och inte tidigare beror på att tiden var rätt. Men de utlösande faktorn var att jag lite på skoj gick en skrivarkurs och blev uppmuntrad och inspirerad.

  2: Jag började skriva scener utan någon egentligen plan på att de skulle sättas ihop till en hel bok. Men scenerna gick att haka i varandra och snart hade jag en början till berättelse ... Efter ett antal redigeringsomgångar blev boken som jag hade tänkt mig den från början.

  3: Jag skulle läst på lite mer om dramaturgi - det hade sparat mig ett antal omskrivningar!

  4: Jag gillar skapande arbete och tycker nog att det är ganska lätt eftersom jag håller mig till sånt jag kan. :)

  5: Alla kan inte skriva böcker, lika lite som att alla kan sjunga, måla eller lösa matematiska problem. Vi är helt enkelt olika.

  6: I så fall har jag förträngt det ...

  7: Jag tror inte det.

  8: Var realistisk, sätt rimliga mål. Och var beredd på att jobba hårt.

  9: Jag har skrivit noveller och följetonger för framförallt Året Runt. I maj debuterar jag på Frank Förlag med romanen Solviken, en feelgood berättelse om att våga släppa in kärleken när den knackar på dörren. Jag har skrivit på för en bok 2, en fristående fortsättning, och prel. datum för manusleverans är satt till april 2014.

  SvaraRadera
 3. 1. Helena Milton heter jag och jag har skrivit i princip dagligen sedan tidiga tonår. Då var det i dagboksform och det blev flera sidor varje dag. De senaste åren har jag övergått till att skriva romaner, dikter och sagor. En och annan novell blir det också.

  2. Idén att faktiskt skriva en roman kom i början av 2009 då jag tänkt gå en skrivarkurs på nätet. Jag köpte kursen men började istället skriva på min debutroman ... Jag hade bestämt mig för att det fick ta den tid det ville. Det viktiga var att jag blev nöjd med slutresultatet, inte att boken skulle ges ut så fort som möjligt. Jag var helt klar över att jag efter alla mina egna genomgångar (jag lovar att de har varit många) skulle lämna manuset till lektör för utlåtande och därefter ytterligare omarbetning, vilket jag också gjorde. Så i princip var jag klar med det sommaren 2012 och så gav jag på egen hand ut min debutroman "Förändrad-Förvandlad-Förädlad" den 12 december 2012. Obeskrivlig och underbar känsla!

  3. Kapitelindelningen skulle jag göra annorlunda, kortare kapitel bland annat.

  4. Ibland går det bättre, andra dagar inte alls. Disciplin var ordet. Det gäller att bestämma sig för att arbeta bara och så göra det. Se på skrivandet som på vilket annat arbete som helst.

  5. Var och en måste göra det som den verkligen vill och har lust med. Att vem som helst skulle sätta sig och skriva en bok förstår jag inte poängen med.

  6. Nix.

  7. Nej, inget jag kommer på i alla fall.

  8. Livet är för kort för att låta bli att försöka nå sina drömmar. Oavsett vad drömmen består i så låt den inte stanna därvid. Låt drömmen istället bli ett mål och sätt upp delmål så att du verkligen når ända fram. Lycka till!

  9. Jag gav ut min debutroman i slutet av år 2012. Den finns på min blogg www.helenamilton.blogspot.se och på nätbokhandlarna. Mina planerade utgivningar närmast i tid är: en mindre sagosamling i september i år och så min debutroman översatt till engelska i februari 2014.

  SvaraRadera
 4. Ska man svara utförligt i ett mail till dig med bilder som man vill ha med som presenterar och så väljer du ut de som du tycker ska vara med eller ska man vara överens innan? Länkar och så, till bloggar och liknande, är et något som också ska vara med?

  SvaraRadera
 5. Bra frågor! Jag ska försöka svara på dem på min blogg snart. Har lite svårt att hitta tid till att blogga just nu, dock. Mycket annat på gång :)

  SvaraRadera